Traumaverwerking bij Psycholoog Groningen

Behandeling trauma

Een ingrijpende gebeurtenis kan iedereen zomaar overkomen. Niets is dan meer zoals het daarvoor was. Je kunt bijvoorbeeld het slachtoffer worden van een auto-ongeluk, seksueel misbruik of met geweld zijn bedreigd.

Zulke ingrijpende gebeurtenissen leveren extreme stress op en gaan je oplossende vermogen vaak te boven. Als het jou getroffen heeft, voel je je raar en heb je soms geen herinneringen meer aan wat jou is overkomen. Soms voel je daarna bij bedreigende situaties juist helemaal niks en bij dagelijkse dingen ineens alsof je in groot gevaar verkeert. Het is onwerkelijk en de mensen om je heen zullen misschien niet begrijpen wat er aan de hand is.

Verwerken heftige gebeurtenis

Niet iedereen krijgt daadwerkelijk last van datgene wat er is gebeurd. Het al dan niet goed kunnen verwerken van dat wat je hebt meegemaakt, hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijkheid, je manieren van omgaan met situaties, je sociale netwerk en wat je eerder in je leven al hebt meegemaakt.

Psychische klachten na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis

Bij sommige triggers, zoals een bepaalde geur of geluid, komt de gebeurtenis weer naar boven. Je beleeft dan opnieuw de stress, soms kun je geen woorden vinden of raak je in paniek.

In het algemeen kun je daarnaast last hebben slaapproblemen, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Snel geïrriteerd zijn en zoveel mogelijk vermijden om in aanraking te komen met herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenis.

Hoe helpen we je?

Psycholoog Groningen gebruikt diverse behandelmethodes en therapieën. Samen met jou kijken we naar de juiste vorm die past. Traumaverwerking richt zich op het opbouwen van voldoende steun in je netwerk en in jezelf om de verwerking aan te kunnen. Als dat goed genoeg voelt, wordt er gewerkt aan het verwerken van het trauma en het een plek geven in je leven waarmee je verder kunt.

Regelmatig wordt EMDR gebruikt voor traumabehandeling, maar dat is geen optie bij Psycholoog Groningen. We kunnen samen gaan kijken welke alternatieven geschikt voor je zijn.

Heb je behoefte aan hulp?

Neem contact op met Psycholoog Groningen, we begeleiden je om je ingrijpende gebeurtenis een plaats te geven. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >