Eetstoornis behandeling

Bijna iedereen maakt zich wel zorgen over zijn of haar gewicht. Mensen met een eetstoornis zijn extreem bezorgd hierover en ontwikkelen abnormale eetpatronen. Over het algemeen lijden meisjes en vrouwen meer aan eetstoornissen dan mannen. Vanwege de grote invloed op je gezondheid is een eetstoornis behandeling zeer belangrijk

Wat is een eetstoornis?

Er zijn drie categorieën eetstoornissen te onderscheiden

Mensen met anorexia nervosa hebben een vertekend zelf beeld. Ze ervaren constant het gevoel van overgewicht, zelfs wanneer ze gevaarlijk dun zijn. Vaak weigeren ze te eten en sporten ze overmatig veel en ontwikkelen ze eigenaardige gewoontes (bijvoorbeeld door niet meer in het bijzijn van andere te eten). Hierdoor verliezen ze veel gewicht en kunnen ze verhongeren.

Wanneer iemand bulimia nervosa heeft, eet hij of zij excessief veel voedsel en ontdoet zich dan van het eten door middel van overgeven. Dit gebeurt doorgaans verborgen, omdat ze het overmatig eten verafschuwen. Na het overgeven voelen ze zich verlost van de spanning en negatieve emoties.

Net als mensen met bulimia, bestaan er ook mensen die overmatig eten, maar zullen ze hun maaginhoud niet ontdoen van het eten. Zij ervaren veel uit de hand gelopen periodes van eten.

Tot slot zijn er meerdere eetstoornissen die niet aan de criteria voldoen, zoals hierboven beschreven. Het is belangrijk dat problematisch gedrag voorkomen wordt en zich niet ontwikkeld tot een volledige eetstoornis. Een strikt dieet en gewichtsverlies gaan meestal vooraf aan anorexia en bulimia. Wanneer eetgedrag een destructieve invloed gaat hebben op iemands welzijn en zelfbeeld, is het tijd om een zeer ervaren en getrainde therapeut of psycholoog in te zetten om iemand te behandelen.

Wat is de oorzaak van een eetstoornis?

Er zijn verschillende factoren die een eetstoornis kunnen faciliteren.  Wanneer je lijdt aan een eetstoornis heb je vaak ook een laag zelfbeeld, weinig vertrouwen, gevoel van hulpeloosheid, of een intense ontevredenheid met hoe je eruit ziet.

Er zijn ook persoonlijke karakter eigenschappen die een rol kunnen spelen.  Mensen met anorexia zijn vaak perfectionistisch, terwijl mensen met bulimia weer impulsief zijn.

Ook je omgeving kan een rol spelen. Wanneer je veel en herhaaldelijk gepest wordt met hoe je eruit ziet, wordt je je in sterke mate bewust van je zelf beeld. Trauma’s (verkrachting, misbruik, sterftegevallen) en andere negatieve gebeurtenissen kunnen ook een oorzaak zijn. Blijde gebeurtenissen, zoals een geboorte, kunnen ook een oorzaak zijn van een eetstoornis. Dit komt door de stressvolle invloed die de gebeurtenis heeft op iemands nieuwe rol en zelfbeeld.

Zodra iemand een abnormaal eetpatroon ontwikkelt, kan het probleem zichzelf versterken.

Behandling Eetstoornis: Hoe kan een psycholoog helpen?

Therapeuten en psychologen spelen een belangrijke rol in het herstellen van een eetstoornis. Het is wel van belang dat een dokter een andere ziekte kan uitsluiten en dat de patiënt niet meer in fysiek gevaar is. Daarnaast kan een voedingsdeskundige ook goed helpen en advies geven.

Zodra een psycholoog de problemen en oorzaken heeft vastgesteld, kan er een behandelplan worden opgesteld. Samen werken de psycholoog en de cliënt aan een gezonde leefstijl en gewicht. Voor een effectief resultaat is het belangrijk dat de onderliggende redenen voor de eetstoornis worden herkend.

Herken je jezelf in het bovenstaande of heb je behoefte aan hulp?

Neem contact op met onze psychologen, want je bent bij ons aan het juiste adres om van je eetproblemen af te komen. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >