Depressie therapie bij Psycholoog Groningen

Om te weten of je depressief bent is het handig om eerst eens te kijken naar de definitie van een depressie. We zijn namelijk allemaal wel eens bedroefd, somber, of lusteloos. Dit gaat meestal vanzelf weer over en je hoeft hier niet per sé voor in depressie therapie.

Wat is een depressie?

Een depressie betekent dat al je gevoelens en emoties onderdrukt zijn. Hoe meer dat het geval is, hoe sterker de depressie. Alles wordt op een gegeven moment vlak en grijs, je voelt geen blijdschap of andere dingen meer. In sommige gevallen duren de sombere gevoelens langer en beïnvloedt het je dagelijks leven. Concentreren wordt moeilijker, je hebt geen eetlust meer en een boek lezen of het huishouden doen wordt je al teveel. Wanneer depressieve gevoelens vat hebben op je dagelijkse leven en je herkent je in de volgende patronen, dan is het goed om met een psycholoog te gaan praten.

– Je bent het grootste gedeelte van de dag somber en gedeprimeerd

– Je hebt geen belangstelling voor leuke en aangename activiteiten

– Je eetpatroon verandert (gewichtsverlies of gewichtstoename)

– Je slaappatroon verandert

– Je kunt je moeilijker concentreren of een besluit nemen

Meerdere vormen van een depressie

Iedereen ervaart een depressie anders, maar er zijn wel gemeenschappelijke omstandigheden waarin een depressie zich kan vormen. Zo bestaat er een winterdepressie, manische-depressie en postnatale depressie.

Een winterdepressie komt doorgaans voor tijdens de donkere wintermaanden (oktober, november en december). Zodra de dagen weer langer worden, neemt de depressie af. Een winterdepressie wordt daardoor ook goed behandeld met lichttherapie.

Wanneer periodes van extreme opgewektheid zich afwisselen met extreme neerslachtigheid, dan spreken we van een manisch depressieve stoornis. De ene periode voel je je hartstikke goed en kan je de hele wereld aan en de andere periode komt er niks uit je handen en voel je je somber en slecht.

Na de bevalling van een kind kunnen vrouwen een postnatale depressie ervaren. Meer dan 50% van de vrouwen heeft last van depressieve stemmingsklachten. Een kind krijgen brengt namelijk veel veranderingen met zich mee. Meestal gaat de baby blues vanzelf weer over, maar wanneer het langer duurt, dan spreken we van een postnatale depressie.

Behandeling depressie

Iedere depressie is verschillend en verlangt daardoor een persoonlijke aanpak. Samen met psycholoog Groningen zoeken we naar de oorzaak van je depressie en werken we samen aan een oplossing hiervan. We zoeken naar de manier waarop jij het leven weer aankunt.

We staan voor je klaar

Mocht je twijfelen of nog vragen hebben, bel of mail ons dan gerust. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >