Depressie therapie bij Psycholoog Groningen

Om te weten of je depressief bent is het handig om eerst eens te kijken naar de definitie van een depressie. We zijn namelijk allemaal wel eens bedroeft, somber, of lusteloos. Dit gaat meestal vanzelf weer over en je hoeft hier niet per sé voor in depressie therapie.

Wat is een depressie?

In sommige gevallen duren de sombere gevoelens langer en beïnvloedt het je je dagelijks leven. Concentreren wordt moeilijker, je hebt geen eetlust, en een boek lezen of de huishouden wordt je al teveel. Wanneer depressieve gevoelens vat hebben op je dagelijks leven en herkent in de volgende patronen, dan is het goed om met een psycholoog te praten.

  • Je bent het grootste gedeelte van de dag somber en gedeprimeerd
  • Je hebt geen belangstelling in leuke en aangename activiteiten
  • Je eetpatroon verandert (gewichtsverlies of gewichtstoename)
  • Je slaappatroon verandert
  • Je kan je moeilijker concentreren of een besluit nemen

Meerdere vormen van een depressie

Iedereen ervaart zijn depressie anders, maar er zijn wel gemeenschappelijke omstandigheden waarin een depressie zich kan vormen. Zo bestaat er een winterdepressie, manische-depressie en postnatale depressie.

Een winterdepressie komt doorgaans voor tijdens de donkere wintermaanden (oktober, november en december). Zodra de dagen weer langer worden, neemt de depressie af. Een winterdepressie wordt daardoor ook goed behandeld met lichttherapie.

Wanneer periodes van extreme opgewektheid zich afwisselen met extreme neerslachtigheid, dan spreken we van een manisch depressieve stoornis.

Na de bevalling van een kind kunnen vrouwen een postnatale depressie ervaren. Meer dan 50% van de vrouwen heeft last van depressieve stemmingsklachten. Een kind krijgen brengt namelijk veel veranderingen met zich mee. Meestal gaat de baby blues vanzelf weer over, maar wanneer het langer duurt, dan spreken we van een postnatale depressie.

Behandeling depressie

Iedere depressie is verschillend en verlangt daardoor een persoonlijke aanpak. Samen met psycholoog Groningen zoeken we naar de oorzaak van je depressie en werken we samen aan een oplossing hiervan.  Een therapie als cognitieve gedragstherapie boekt bij de behandeling van depressie goede resultaten.

We staan voor je klaar

Mocht je twijfelen of nog vragen hebben, bel of mail ons dan gerust! Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

X