Behandeling Stress en Burnout bij Psycholoog Groningen

Wat is het verschil tussen stress, overspannenheid en een burnout?

Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het is de spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is, of de gebeurtenis voorbij is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond. Als de stress echter te lang duurt en je te weinig herstelt of ontspant, kun je overspannen raken. Je bent te lang doorgegaan, maar het is vaak nog te herstellen door goed uit te rusten en even een pas op de plaats te maken.

Stop je te verzetten

Als je een burnout hebt, ben je, in tegenstelling tot overspannenheid, eigenlijk te laat. Je bent jezelf voorbijgelopen. Je hebt de duidelijke signalen van je lichaam genegeerd onder het mom van dat je er maar tegen moet kunnen. Onder lichte stress is het prettig werken, bij overspannenheid kom je in de gevarenzone en bij burnout zegt je lichaam dat het nu afgelopen is. Je kunt niet meer.

Weer energie krijgen

De signalen die je tegenkomt bij een burnout zijn onder andere oververmoeidheid, moeilijk dingen kunnen onthouden, slapeloosheid, chaotisch zijn en vaak verdrietig zijn. Je slikte een keertje, keek jezelf eens even recht aan in de spiegel en hup, gaan maar weer. En dan ineens lijkt het wel of je lichaam de stekker eruit heeft getrokken. Je kán gewoon niet meer. De vermoeidheid neemt het helemaal over en je hebt eigenlijk geen idee meer hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. Ook kun je paniekaanvallen krijgen in situaties die je voorheen zonder enige moeite aan kon. Je had altijd de controle en nu lijkt het alsof je overgeleverd bent. Dit zijn allemaal kenmerken van een burnout.

Weg is de levenslust

Met een burnout raak je in korte tijd heel veel kwijt. Je bent een vreemde voor jezelf, je zondert je af van je omgeving, je vertrouwt niet meer op jezelf en je eigen kunnen. Je bent alleen. En de mensen die je willen helpen, de mensen dichtbij, je kunt ze maar moeilijk verdragen.

De meest voorkomende klachten bij een burnout zijn:

– Lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden

– Concentratie- en geheugenklachten

– Gevoelens van incompetentie en cynisme

– Gevoel van falen

– Slaapproblemen

– Veel piekeren

– Gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen

– Hoofdpijn, maagpijn of spierpijn

Burnout is goed te behandelen

Je bent niet alleen met je klachten. Velen gingen je voor en het heeft in de behandelpraktijk veel aandacht gekregen. Inmiddels kunnen we een burnout heel goed behandelen. We helpen je energieke gevoel te herstellen. We werken aan hoe je goed en gericht kunt ontspannen, hoe je je energie over een dag verdeelt en/of hoe je om moet gaan met conflicten. Je leert beter je grenzen aan te geven, nee te zeggen of te zeggen waar het op staat zonder daarbij anderen te kwetsen.

Neem contact op met Psycholoog Groningen. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >