Therapie dwangneurose en dwangklachten

Een obsessie is menselijk. Kleine dingen die je altijd hetzelfde doet of wil hebben. Dit is een midle vorm van dwang en heeft doorgaans geen invloed op ons dagelijks leven. Wanneer dwangmatige gedachtes of handelingen je dagelijks leven verstoren, dan is het wel een serieus probleem.

Dwangneuroses zijn onder te verdelen in obsessie en compulsies. Een obsessie is een dwangmatige gedachte en een compulsie is een dwangmatige handeling. Obsessies verstoren je gedachtes en zijn volhardend. Een compulsie is meestal een reactie op de obsessie.

Wie last heeft van dwangklachten is zich bewust dat de obsessie en compulsies irrationeel en onberedeneerd zijn. Hierdoor ga je aan jezelf twijfelen en verlies je het vertrouwen in jezelf, omdat je er niet mee op kunt houden.

Dwangneurose

Een dwangneurose verstoort je dagelijks leven. De dwangklachten ervaar je minimaal een half uur per dag en heeft invloed op je sociale leven. Dit komt omdat mensen met een dwangneurose het proberen te verbergen voor hun familie, vrienden en werk.

Schoonmaken en controleren

Veel dwangneurose hebben te maken met schoonmaken en zaken controleren. Je controleert meermaals of het gas uitstaat en of je de deur wel hebt afgesloten. Mensen met een schoonmaak dwang wassen achter elkaar hun handen en desinfecteren de keuken als angst voor bacteriën.

Een compulsie komt meestal wel voort uit de obsessie, maar hoeft niet direct een verband te hebben. Je bent bijvoorbeeld bang om ziek te worden en loopt daardoor drie keer een rondje om het huis om de ziekte af te weren.

Hulp bij Dwangneurose

We kunnen je in de intakefase uitleggen wat de oorzaak is van je obsessieve handelen en denken en maken een plan van aanpak om je obsessies te verminderen. Hierdoor voel je je eindelijk weer rustig in je hoofd en heb je weer tijd voor andere dingen!

We staan voor je klaar

Neem contact op met Psycholoog Groningen want je bent bij ons aan het juiste adres om van je dwangklachten af te komen. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >

Neem direct contact op met Psycholoog Groningen!

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

X