Therapie dwangneurose en dwangklachten

Een obsessie is menselijk. Kleine dingen die je altijd hetzelfde doet of op dezelfde manier wilt hebben. Dit is een milde vorm van dwang en heeft doorgaans geen invloed op ons dagelijks leven. Wanneer dwangmatige gedachtes of handelingen je dagelijks leven verstoren, dan is het wel een serieus probleem.

Dwangneuroses zijn onder te verdelen in obsessies en compulsies. Een obsessie is een dwangmatige gedachte en een compulsie is een dwangmatige handeling. Obsessies verstoren je gedachtes en zijn volhardend. Een compulsie is meestal een reactie op de obsessie.

Wie last heeft van dwangklachten is zich bewust dat de obsessies en compulsies irrationeel en onberedeneerd zijn. Hierdoor ga je aan jezelf twijfelen en verlies je het vertrouwen in jezelf, omdat je er niet mee op kunt houden.

Dwangneurose

Een dwangneurose verstoort je dagelijks leven. De dwangklachten ervaar je minimaal een half uur per dag en heeft invloed op je sociale leven. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen met een dwangneurose het proberen te verbergen voor hun familie, vrienden en werk. Vaak krijg je van hen te horen dat het allemaal wel mee valt en je je er niet druk over hoeft te maken, een goedbedoelde opmerking die helaas niet helpt.

Schoonmaken en controleren

Veel dwangneuroses hebben te maken met schoonmaken en/of zaken controleren. Je controleert meermaals of het gas uitstaat en of je de deur wel hebt afgesloten. Mensen met een schoonmaak dwang wassen achter elkaar hun handen en desinfecteren de keuken uit angst voor bacteriën.

Een compulsie komt meestal wel voort uit de obsessie, maar hoeft er niet direct een verband mee te hebben. Je bent bijvoorbeeld bang om ziek te worden en loopt daardoor drie keer een rondje om het huis om de ziekte af te weren.

Hulp bij dwangneurose

Tijdens de intakefase gaan we samen onderzoeken wat er onder je obsessieve handelen en denken ligt en zullen we een plan maken voor een behandeling die bij jou past. We zullen ons niet zozeer richten op het symptoom (de handelingen of gedachten), maar vooral op de dieperliggende oorzaak. Hiermee kunnen we de wortel van het probleem aanpakken en kun je weer vrijer en zelfverzekerder in het leven gaan staan.

We staan voor je klaar

Neem contact op met Psycholoog Groningen, want je bent bij ons aan het juiste adres om met je dwangklachten te leren leven. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >