Therapie en behandelmethodes

We werken binnen de praktijk van Psycholoog Groningen met verschillende therapieën, zodat we zoveel mogelijk maatwerk kunnen leveren. Hieronder staan ze kort omschreven. Spreekt een van deze therapievormen je aan en denk je dat dit een oplossing kan zijn voor je klachten? Bel of mail dan met onze assistente Betty Jongbloed.

Gestalt therapie

Gestalt therapie is een gespecialiseerde vorm van therapie die werkt met de ervaring van het hier en nu. Er wordt naast het praten ook gebruikt gemaakt van lichaamsgerichte technieken waarmee je niet alleen vertelt over je problemen, maar in de veilige omgeving van de therapiekamer echt ervaart wat je doet en leert hoe je daar verandering in kan aanbrengen. Samen met je therapeut bepaal je welke richting je op wilt en hoe je daarnaartoe wilt werken. Gestalt therapie is in de kern afgestemd op jou en daarom is geen enkele behandeling hetzelfde. Door juist heel precies te onderzoeken wat voor jou werkt en wat jij nodig hebt, kan er op een veilige en uitdagende manier gewerkt worden. Je wordt je bewuster van wat je doet en gaat nieuwe ervaringen op doen om je pallet uit te breiden, zodat je weer keuzes kunt gaan maken en vrijer in het leven kan staan.

Een filmpje van Ien van Duijnhoven (gestalttherapeute en trainer) laat dit mooi zien:

Inzicht gevende therapie

Inzicht gevende therapie is bedoeld om de achtergrond van je problemen op te helderen. Welke factoren zijn er in je gezin van herkomst en je levensgeschiedenis die je klachten beïnvloeden of veroorzaken? Soms kom je er samen met je psycholoog achter dat ook erfelijke belasting een rol speelt. Met deze inzichten kun je je bewust worden van hoe je problemen en je krachten zijn ontstaan en zo een weg in slaan voor de toekomst waar je echt achter kunt staan.

Relatietherapie

Relatietherapie kan gebruikt worden om de relatie te redden, te verbreken of te onderzoeken. Verschillende technieken worden ingezet om te ontdekken welke patronen er zijn ontstaan tussen jullie en hoe jullie daar verandering in aan kunnen brengen. Vanuit verschillende hoeken kijken we samen naar wat nodig is. Dit kan een communicatie verbetering zijn, elkaar op emotioneel niveau weer leren (terug)vinden, omgaan met een affaire en ook goed uit elkaar gaan als dat beter is. Jullie als koppel zullen voornamelijk aan het werk worden gezet, zodat de therapeut kan bijsturen waar dat nodig is en jullie het thuis zo goed mogelijk kunnen integreren.

Geïntegreerde gedragstherapie

Praten over je problemen en daar meer inzicht in krijgen is goed en daarna is het ook zaak dit te implementeren in je dagelijkse leven. Door gebruik te maken van geïntegreerde gedragstherapie, onderzoek je hoe je jouw gewenste veranderingen daadwerkelijk kunt gaan uitvoeren. Je gaat aan de slag met oefeningen en samen met je psycholoog kijk je welke weerstand je daarin tegenkomt en hoe je daarmee om kunt gaan. Juist door te doen, te ervaren, komt er beweging tot stand.

Doel van therapie

Ongeacht welke technieken er precies worden ingezet, het doel van elke therapie is om jou als mens op een pad te zetten waar je zelf voor gekozen hebt. Om de vrijheid en zekerheid te ervaren die je nodig hebt om je leven zo in te richten dat deze waardevol voor je is. Jij mag bepalen hoe dit eruit gaat zien, je psycholoog helpt je dat te bereiken.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling kan variëren tussen 1 en meer dan 20 gesprekken. Hoeveel gesprekken er zullen plaatsvinden is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de duur en ernst van de klachten, de aan- of afwezigheid van een sociaal netwerk, je eigen wensen, enzovoort. We zullen dit in het kennismakingsgesprek bespreken en samen een inschatting maken.

Vragen? We helpen je graag!

Heb je vragen of twijfel je, neem dan gerust contact op met Psycholoog Groningen. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 050 – 205 0088 of stuur een e-mail >